Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΟΥ

 Μια πολύ εποικοδομητική επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα ΤΑ ΠΡΟΜΥΡΙΩΤΑΚΙΑ, στο σπίτι του Νικόλαου Φιλάρετου στο Προμύρι,που ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Γεώργιος Φιλάρετος" φιλοδοξεί να το λειτουργήσει στο μέλλον σαν οργανωμένο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Κατόπιν συννενόησης, ΤΑ ΠΡΟΜΥΡΙΩΤΑΚΙΑ ξεναγήθηκαν άψογα από το μέλος του Συλλόγου Αθηνά Λάσκου η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή και μίλησε για τις σημαντικές προσωπικότητες των πρωτοεργατών της Πηλιορείτικης Επανάστασης,του Νικόλαου Φιλάρετου και του Προμυριώτη Γιώργη Δάμτσα, τον κατοπινό Ζορμπά που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του τόπου μας από τον τουρκικό ζυγό, καθώς και για τον άλλο ονομαστό άντρα της περιοχής, τον Γεώργιο Φιλάρετο,"τον Πατέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας". Στους μαθητές παρουσιάστηκαν λεπτομερώς και τα λαογραφικά αντικείμενα που βρίσκονται στο Κατώι του κτιρίου και φέρνουν τις μνήμες του τρόπου ζωής των προγόνων τους και τις εικόνες μιας άλλης εποχής. Ευχαριστούμε την κυρία Αθηνά Λάσκου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προμυρίου για την ξενάγηση, το έντυπο υλικό που μας μοίρασαν καθώς και την προθυμία τους να μεταφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στους μικρούς μαθητές με εύληπτο και συγκινητικό τρόπο.



 





ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΈΣ ΘΑΥΜΑΣΑΝ ΤΟ ΤΖΑΚΙ- ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ .

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ ΠΗΛΙΟΡEΙΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.




ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΦΙΛΑΡΕΤΟ

ΣΤΟ ΚΑΤΩΙ ΤΟΥ ΟΙΚΗΜΑΤΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΝΕΣ-ΠΗΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ
ΣΙΔΕΡΟ ΕΠΟΧΗΣ ΠΟΥ ΖΕΣΤΑΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

ΛΥΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΟΡΓΩΝΑΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

ΠΛΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ
ΠΡΙΟΝΙΑ, ΚΑΡΑΜΑΝΙΟΛΕΣ, ΣΙΔΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΔΡΕΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΙΣΜΟ

ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΦΤΥΑΡΑ

ΠΕΤΡΑ ΜΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ
ΠΑΛΑΤΖΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΡΙ.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ



Ο ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.


ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΝΤΡΟΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΜΑΝΤΡΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΛΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου