Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ

 Η πάντα πρόθυμη μαμά Λίτσα Μπλιάγκου μας έφερε σήμερα πολλές ντόπιες συνταγές για τη στήλη μας της τοπικής κουζίνας. Σήμερα αναρτούμε την πρώτη και την πιο διάσημη, τον μπακλαβά, ένα γλυκό παραδοσιακό στην περιοχή που τον ετοιμάζουν και τον κερνάνε οι νοικοκυρές στις ονομαστικές γιορτές και στους γάμους γιατί είναι ένα πρωτοκλασάτο γλυκό που όπως θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι έχει πολλά υλικά και κόπο για να ετοιμαστεί. Εμείς τον δοκιμάσαμε στο παρελθόν και ομολογούμε πως δεν έχουμε φάει πιο νόστιμο μπακλαβά. Αν η συνταγή είναι ίδια με τον μπακλαβά που έφαγε η τηλεμαγείρισσα Αργυρώ στο Λαύκο (το διπλανό χωριό) δεν είναι τυχαίο που δήλωσε στην τηλεόραση πως είναι ο πιο νόστιμος μπακλαβάς που έχει φάει σε όλη την Ελλάδα.
Η συνταγή είναι της γιαγιάς Μαρίας και την ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκε μαζί μας τον θησαυρό της μαγειρικής της:
Η φωτογραφία είναι τυχαία από το διαδίκτυο.

ΥΛΙΚΑ:
1 1/2 κιλό φύλλο
1 κιλό καρύδι
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι παξιμάδι
1 ποτήρι αμύγδαλο
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλιά μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλιά γαρύφαλο
2 κούπες βούτυρο αγελάδος (γάλακτος)
15 σταγόνες κανελόλαδο
(1 κιλό ελαιόλαδο)

Για το σιρόπι:
Υλικά: 6 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
χυμό από 1 λεμόνι και 2 φλούδες λεμόνι
2 βανίλιες (4 κουταλιές γλυκόζη προαιρετικά)
5 σταγόνες κανελόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα μπολ ανακατέψτε τα καρύδια, τ' αμύγδαλα, την κανέλα, το γαρύφαλο, το 1/2 ποτήρι ζάχαρη, το 1 ποτήρι παξιμάδι, το μοσχοκάρυδο και τις 15 σταγόνες κανελόλαδο. Λιώστε το βούτυρο. Βουτυρώστε το ταψί και στρώστε 6 φύλλα βουτυρώνοντάς τα. Συνεχίστε στρώνοντας ένα-ένα βουτυρωμένο φύλλο και πασπαλίζοντας με το μείγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώστε με 6 φύλλα βουτυρωμένα, όπως αρχίσατε. Κόψτε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα κομμάτια και μπήξτε στο καθένα από ένα γαρύφαλο ή αμύγδαλο στο κέντρο. Περιχύστε τον μπακλαβά με το ελαιόλαδο προσεκτικά τον οποίο έχετε κόψει πρώτα καλά. Στη συνέχεια τον σκεπάζετε με λαδόχαρτο και τον ψήνετε στους 175ο C περίπου 1 1/2 ώρα. Στο τέλος βγάλτε το λαδόχαρτο να τον δείτε να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ βάλτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε μέχρι να δέσει πάνω από 5 λεπτά.  Το κανελόλαδο ρίξτε το στο σιρόπι όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Περιχύστε τον μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι όταν έχει κρυώσει. Αφήστε τον να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς. Για να διατηρηθεί τραγανιστός μην τον βάλετε στο ψυγείο και μην τον σκεπάσετε αμέσως!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!!!

Υ.Γ. Η Λίτσα μας είπε μερικά μυστικά επιτυχίας επιπλέον όπως το ότι έχουμε ψήσει ελαφρά στο φούρνο την ψίχα με τα καρύδια στην αρχή για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε, τα αμύγδαλα τα βράζουμε και τα ξεφλουδίζουμε και όλους τους ξηρούς καρπούς τους ψιλοκόβουμε. Επίσης το κανελόλαδο το προμηθεύονται  από γνωστό παλιό Φαρμακείο του Βόλου το οποίο φημίζεται για τις ιδιοκατασκευές του. Ευχαριστούμε Λίτσα! Καλό Σαββατοκύριακο Προμυριωτάκια!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου