Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΘΑΛΑΣΣΑ: ΜΙΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ;



Θάλασσα: μια ανεκτίμητη αξία;
Μπορεί κανείς να αποτιμήσει χρηματικά το θαλάσσιο κόσμο; Καθώς αντικρίζω την ομορφιά του, η καρδιά μου λέει «όχι». Ως θαλάσσιος βιολόγος όμως, ξέρω πως ο ανεκτίμητος αυτός πλούτος πρέπει να μετρηθεί, ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς μας προσφέρει, αλλά και τι κινδυνεύουμε να χάσουμε.

Η παγκόσμια ανάλυση που μόλις ολοκλήρωσε το WWF καταλήγει σε εντυπωσιακά συμπεράσματα: η συνολική αξία των θαλασσών ξεπερνά τα 24 τρισεκατομμύρια δολάρια! Οι θάλασσες αποτελούν την 7η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από άποψη «ετήσιου προϊόντος».
Όμως, η αξία αυτή μειώνεται κάθε χρόνο. Ορισμένα στοιχεία είναι τρομακτικά: 90% των ψαριών υπεραλιεύονται ή βρίσκονται στο όριο. Όσο για τα κοράλλια που παρέχουν καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη, σε 35 χρόνια από σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί όλα, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας! Αν πρόκειται για μια τόσο σημαντική οικονομία, γιατί δε φροντίζουμε να παραμείνει ζωντανή;
Μέρος της λύσης, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, είναι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Όχι περιοχές που θα μείνουν ανέγγιχτες, αλλά όπου ο άνθρωπος θα έχει ενεργή παρουσία, με σεβασμό όμως στις ισορροπίες της θάλασσας. Δείτε τις τελευταίες εξελίξειςτης προσπάθειάς μας στις Κυκλάδες, γύρω από τη Γυάρο, όπου διεκδικούμε ακριβώς αυτό: να προσφέρουμε μια ευκαιρία επιβίωσης στη σπάνια μεσογειακή φώκια, αλλά και να στηρίξουμε την τοπική οικονομία.
Ταυτόχρονα, δουλεύουμε και για βιώσιμες εμπορικές λύσεις. Σε συνεργασία με ψαράδες της Καβάλας, την ΑΒ Βασιλόπουλος και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, διερευνούμε τη δυνατότητα για την πρώτη περιβαλλοντική πιστοποίηση αλιευτικού στόλου στην Μεσόγειο, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητά του. Ο στόχος είναι να έχουμε ψάρι σε βάθος χρόνου, αντί να ψαρεύουμε σε μια θάλασσα που νεκρώνεται.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν μικρά αλλά σημαντικά αντίδοτα στη υποβάθμιση των θαλασσών μας. Σε συνδυασμό με την τοπική προσπάθειά μας, το παγκόσμιο δίκτυο του WWF προσπαθεί να βάλει την προστασία των παγκόσμιων ωκεανών στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και να θέσει την οικονομική παράμετρο στις αποφάσεις κυβερνήσεων και εταιριών. Θα σας κρατήσω ενήμερους μες στη χρονιά για το πώς προχωρούν οι προσπάθειές αυτές για τη διάσωση του «ανεκτίμητου» θαλάσσιου πλούτου! Στο μεταξύ, μπορείτε να μου στείλετε οποιοδήποτε σχόλιο ή σκέψη σας, απαντώντας στο μήνυμα αυτό.

Δείτε την παγκόσμια ανάλυση

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων, WWF Ελλάς
ΥΓ: Αν θέλετε, μπορείτε να στηρίξετε την προσπάθειά μας. Επίσης, μπορείτε ναυιοθετήσετε ένα δελφίνι, πανέμορφο σύμβολο των απειλούμενων θαλασσών μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου