Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ


 Παγκόσμια ημέρα της Γης σήμερα και οι δράσεις μας ήταν προσανατολισμένες σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όπως τη δημιουργία και ανάρτηση αφίσας στην αυλή του σχολείου μας καθώς και τη δημιουργία επιτραπέζιου περιβαλλοντικού παιχνιδιού με τίτλο "Το Παιχνίδι των ΜΙΚΡΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ". Εκεί οι μικροί μαθητές με παιχνιώδη τρόπο μαθαίνουν μέσα από ερωταπαντήσεις, με αμοιβές και ποινές, τις σωστές κινήσεις που θα τους οδηγήσουν στη σωτηρία του υπέροχου Πλανήτη μας, του Πλανήτη ΓΗ.

Η Παιδική HELMEPA μας έστειλε το ακόλουθο κείμενο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης


Για 45 χρόνια η Παγκόσμια Ημέρα της Γης φέρνει κοντά μεμονωμένους πολίτες, κοινότητες και οργανώσεις, με στόχο ένα υγιέστερο περιβάλλον. Η πρώτη Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου 1970 ενεργοποίησε 20 εκατομμύρια Αμερικανούς απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, να μοιραστούν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο του κάθε πολίτη στο περιβάλλον, ενώ σήμερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 192 χώρες συμμετέχουν σε δραστηριότητες γιορτάζοντάς την.

Η 45η επέτειος θα μπορούσε να είναι η πιο συναρπαστική χρονιά στην ιστορία του περιβάλλοντος. Θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο η οικονομική ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος θα βαδίσουν στο ίδιο μονοπάτι, που οι ηγέτες του κόσμου θα «περάσουν» επιτέλους μια δεσμευτική συνθήκη για την αλλαγή του κλίματος, και οι πολίτες θα κοιτάξουν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στρέφοντας την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα.

Σίγουρα αυτά είναι δύσκολα ζητήματα, αλλά γνωρίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον του πλανήτη μας και κατ’ επέκταση το δικό μας, θα πρέπει όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε να δείξουμε και στον υπόλοιπο κόσμο μια νέα κατεύθυνση.  Με σύνθημα «Είναι η σειρά μας να ηγηθούμε» η Παγκόσμια Ημέρα της Γης στοχεύει  φέτος μέσα από τις πράξεις μας, να πειστούν οι ηγέτες του κόσμου ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό και ποιες είναι οι αυτές οι πράξεις; Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες! Γίνετε εθελοντές σε μία περιβαλλοντική δράση, πραγματοποιήστε δενδροφυτεύσεις, κάντε ανακύκλωση, οργανώστε μία εκδήλωση στη περιοχή σας, αλλάξτε μια βλαβερή προς το περιβάλλον συνήθειά σας, κάντε κάτι καλό για τη Γη, γνωρίστε νέους φίλους και ενώστε τις δυνάμεις σας για να κάνετε τη διαφορά.

Φυσικά δεν χρειάζεται να «ντυνόμαστε» προστάτες της Γης μόνο για μια μέρα γιατί έτσι δεν θα καταφέρουμε πολλά. Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μία διαφορετική στάση και συμπεριφορά απέναντι στη Γη, όλο το χρόνο για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.  

Εμείς στη HELMEPA είμαστε πολύ περήφανοι για όλους εσάς τους εθελοντές που συμμετέχετε στο Πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA και πραγματοποιείτε καθημερινά περιβαλλοντικές δράσεις που στόχο έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Πραγματοποιήστε λοιπόν μία ακόμα από τις δραστηριότητες που προτείνονται στο Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος και αφιερώστε την στην Ημέρα της Γης.

Μία καλή ιδέα είναι επίσης να δηλώσετε συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού, 8-10 Μαΐου, και να οργανώσετε τον καθαρισμό μιας κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού η λίμνης, τμήματος του βυθού, δάσους ή πάρκου. Την δήλωση συμμετοχής μπορείτε να τη βρείτε στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php

Πάμε λοιπόν γερά να δείξουμε στους ηγέτες του κόσμου ότι το περιβάλλον πρέπει να αποτελεί πλέον προτεραιότητα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου