Κυριακή 3 Απριλίου 2016

TΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!!!!!!


 Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΣ
Όταν πετάς κάτι, αυτό πηγαίνει στον σκουπιδοτενεκέ. 'Υστερα έρχεται το φορτηγό του Δήμου, αδειάζει το σκουπιδοτενεκέ κι εσύ δεν ξαναβλέπεις πια το περιεχόμενό του. Μα τι λες να απέγιναν τα σκουπίδια; Φαντάζεσαι πως εξαφανίστηκαν; Καθόλου!
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Σχεδόν όλα τα σκουπίδια τα πηγαίνουν σε ένα σκουπιδότοπο, μια χωματερή, όπου τα αδειάζουν τα φορτηγά του Δήμου. Αφού φύγουν τα φορτηγά, έρχεται ένα τρακτέρ και τα σκεπάζει με χώμα. τα περισσότερα σκουπίδια, λοιπόν, απλώς τα θάβουμε.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ
Όμως, σήμερα πια, πετάμε τόσο πολλά σκουπίδια, που σε πολλά μέρη δεν υπάρχει πια χώρος για να τα θάψουμε.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Πρέπει να δράσουμε και να εμποδίσουμε την παραγωγή τόσο πολλών σκουπιδιών. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ! Στοίχημα;
ΝΑ ΠΩΣ
Μπορούμε να νακυκλώνουμε τα σκουπίδια, δηλαδή να ξαναχρησιμοποιούμε τα ίδια υλικά, αντί να τα πετάμε, ή να μην αγοράζουμε πράγματα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως ας πούμε πλαστικές σακούλες και παρόμοια περιτυλίγματα. Έτσι θα πετάμε λιγότερα σκουπίδια και θα βοηθήσουμε να γίνει ο πλανήτης μας καταπράσινος!

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Μετά τον προβληματισμό μας για το τι γίνονται τα σκουπίδια που πετάμε, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε μόνοι μας σε βάθος χρόνου πως η φύση θα αποικοδομήσει τα απορρίματα ανάλογα με το υλικό τους και το περιβάλλον που βρίσκονται. Έτσι δημιουργήσαμε τρία σετ με ίδια απορρίματα, φλούδες φρούτων, χαρτοπετσέτα και πλαστικό μπουκάλι και το ένα το θάψαμε, το άλλο το βάλαμε σε κουβά με θαλασσινό νερό και το τρίτο σε άδειο κουτί με καπάκι. Η παρατήρηση και η σύγκριση ως προς το χρώμα, το σχήμα, την οσμή και την αντοχή θα διαρκέσει κάποιες εβδομάδες για να βγάλουμε τα τελικά μας συμπεράσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου