Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ



Η σημερινή ημέρα ήταν ξεχωριστή για τα Προμυριωτάκια, αφού πραγματοποιήσαμε μαζί με τις μαμάδες το μεσογειακό πρωινό που είχαμε προγραμματίσει σαν συνέχεια του υποθέματος "ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ". Τα εδέσματα που σερβιρίστηκαν  στο κοινό τραπέζι που στρώθηκε, είχαν όλα μαγειρευτεί με ελαιόλαδο. Στην προετοιμασία των φαγητών στο σπίτι συμμετείχαν και τα Προμυριωτάκια και πριν να αρχίσει το πρωινό μας, κάθε μαθητής παρουσίασε με τη μαμά του το πιάτο που ετοίμασε για τους άλλους! Σας αναρτούμε τις συνταγές που φτιάχτηκαν και τους μάγειρες τους: 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΙΤΣΑΚΙΑ: ΤΑΣΟΥΛΑ ΛΑΪΟΥ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΛΙΩΤΗΣ
ΥΛΙΚΑ
6 φέτες του τοστ
πελτές
ελαιόλαδο
ρίγανη
τυρί φέτα τριμμένη
ντομάτα ψιλοκομμένη
ελιές ολόκληρες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Απλώνουμε στο ταψί του φούρνου 6 φέτες του τοστ στις οποίες έχουμε απλώσει λάδι ρίγανη πελτέ τυρί φέτα ντομάτα ψιλοκομμένη και ελιές, Έχουμε προθερμάνει το φούρνο και ψήνουμε στους 180ο  για ένα τέταρτο.


































ΑΒΓΟΦΕΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΥΚΑΣ
ΥΛΙΚΑ
6-8 φέτες ψωμιού
3 αυγά
γάλα
λίγο αλάτι
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τις φέτες του ψωμιού στο γάλα και μετά τις βουτάμε στα χτυπημένα αυγά. Τις τηγανίζουμε με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.


ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΤΣΟΓΙΑΝΝΗ &ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΑΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ (για 60 λουκουμαδάκια περίπου)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
λίγο αλάτι, λίγο ζάχαρη
ελαιόλαδο
μέλι
καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για μιάμιση ώρα. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι ρίχνοντας ζυμάρι με το κουταλάκι του γλυκού για να γίνουν μικροί οι λουκουμάδες μας. Περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι.


ΜΗΛΟΠΙΤΆΚΙΑ ΜΕΘΥΣΜΈΝΑ: ΕΛΕΝΗ&ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΜΜΑΣ
ΥΛΙΚΑ(για 50 κομμάτια περίπου)
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
1 μπέϊκιν  πάουντερ
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι όσο πάρει για να μην κολλάει στο χέρι η ζύμη
ζάχαρη άχνη
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
5 μήλα μέτρια τριμμένα στον τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες μαύρες
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 σφηνάκι λικέρ
2 1/2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε. Κατευθείαν φτιάχνουμε μπαλάκια και τα πατάμε στην παλάμη μας. Στη μέση βάζουμε γέμιση και το κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο. Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 15-20 λεπτά, αλλά προσέχουμε να μην πάρει χρώμα για να γίνουν μαλακά τα μηλοπιτάκια μας. Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη για να κολλήσει η ζάχαρη.
Εναλλακτικά με τη ζύμη αυτή μπορούμε αντί για μηλοπιτάκια να κάνουμε τυροπιτάκια και τότε βάζουμε αλάτι στη ζύμη και όχι ζάχαρη.


























ΛΑΔΟΚΟΥΛΟΥΡΑ: ΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΚΗΣ ΒΑΛΟΥΚΟΣ
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα μεγάλη ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
1 κουτάλι της σούπας κανέλα
2 βανίλιες
7-8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και σιγά σιγά προσθέτουμε όλα τα υλικά και στο τέλος βάζουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε και πλάθουμε σε διάφορα σχέδια. Βουτυρώνουμε το ταψί και ψήνουμε στον αέρα στους 200ο βαθμούς για 15 λεπτά.



ΚΕΙΚ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ: ΣΟΦΙΑ ΦΛΕΡΗ &ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΤΑΡΑΚΗΣ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
2ΟΟ γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 ml ελαιόλαδο
180 γρ. ζάχαρη καστανή
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
200 γρ. καρύρια
200 γρ. καρότο τριμμένο
75 γρ. ανανά κονσέρβα 
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
300 γρ. τυρί κρέμα
60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
χυμός από μισό πορτοκάλι
1 βανίλια
τρούφα χρωματιστή προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε όλα τα υλικά για το κέικ και προσθέτουμε τα φρούτα χοντροκομμένα αφού έχουμε βάλει τον ανανά να στραγγίσει πρώτα. Ψήνουμε το κέικ για 40 λεπτά στους 180ο βαθμούς σε ταψάκι 20 επί 20 εκ.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Χτυπάμε όλα τα υλικά και αλείφουμε με την κρέμα που γίνεται το κέικ. ΠΡΟΣΟΧΗ.Το κέικ πρέπει να έχει κρυώσει.

ΣΤΑΦΙΔΟΓΛΥΚΟ:ΤΑΣΟΥΛΑ ΛΑΪΟΥ-ΝΤΙΝΑ ΒΑΛΟΥΚΟΥ
ΥΛΙΚΑ
4 κούπες νερό
1και1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 1/4 κούπα χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού
3 κούπες ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
κανέλα μπόλικη
λίγο γαρύφαλο τριμμένο
1 κούπα καρύδια
1 σακουλάκι σταφίδες
7 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το νερό τη ζάχαρη τις σταφίδες την κανέλα και τα γαρύφαλα και τα ανακατεύουμε στο μάτι για 5 λεπτά. Βάζουμε στο χυμό πορτοκάλι τις σόδες για να αφρίσουν. Περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα στην κατσαρόλα και μετά προσθέτουμε το χυμό το αλεύρι και τα καρύδια. Με το σύρμα ανακατεύουμε και κάνουμε τον χυλό. Αλείφουμε το ταψί μας με βούτυρο και ψήνουμε καλά στους 200ο βαθμούς για 1 ώρα στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα. 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
300 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
2 μέτρια λεμόνια ακέρωτα
300 γραμμάρια αλεύρι μαλακό 
2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες ζάχαρη άχνη
λίγο λίγο όσο  χυμό λεμονιού για να γίνει πηχτή κρέμα
5 κόκκους χοντρό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα λεμόνια σε κομμάτια και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα να αλεσθούν μαζί με τη ζάχαρη.Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το λυωμένο βούτυρο ενώ δουλεύουν οι λεπίδες. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Ρίχνουμε το μίγμα σε φόρμες για μικρά κέικ ή σε φόρμα για μάφινς και όχι σε μεγάλη φόρμα γιατι δεν ψήνεται καλά. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.Όταν κρυώσει περιχύνουμε με το γλάσο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 





2 σχόλια:

  1. Καλημέρα απο την Κοζανη. Αυτά τα υπέροχα εδέσματα ειναι εκτός απο πολυ θρεπτικά, ειναι και σκέτος ΠΕΙΡΑΣΜΟΣΣΣΣ Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και φυσικά στην δασκάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΠΗΛΕΙΟΡΙΤΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή