Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΩΤΑ ΚΟΥΓΙΑΛΗ: ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΜΥΡΙ


 Ένα από τα βιβλία που  βρήκαμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας αυτές τις μέρες και διαβάσαμε μια και είναι σχετικό με το θέμα μας τον τρύγο, είναι το πολύ αξιόλογο και κατάλληλο για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, το "Μαθαίνω για το κρασί" που είχε μάλιστα ιδιόχειρη αφιέρωση από τη συγγραφέα την κα Γιώτα Σότσολα- Κούγιαλη. Η Γιώτα Κούγιαλη γέννημα-θρέμμα του Προμυρίου που δεν ξεχνάει το χωριό της και συχνά το μνημονεύει (όπως την ακούσαμε πέρισυ στην ραδιοφωνική εκπομπή του Διονύση Λεϊμονή "Μιλάμε για το βιβλίο") είναι μια συνάδερφος Νηπιαγωγός που τιμάει τον κλάδο μας και η οποία διέπρεψε και στην συγγραφή παιδικών βιβλίων καθώς και μυθιστορημάτων για ενήλικες. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας υποσχέθηκε πως  θα είναι χαρά τιμή να 'ρθει στο "Μπρουμίρ" για να επισκεφτεί τα Προμυριωτάκια, μικρά και μεγάλα και να μας μιλήσει για τα βιβλία της . Θα την περιμένουμε με χαρά και ανυπομονησία!
Παραθέτουμε βιογραφικό και το πολυπληθές έργο της προς ενημέρωση:


Γιώτα Κούγιαλη
   Η Γιώτα Κούγιαλη γεννήθηκε στο Προμύρι Μαγνησίας. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας και του Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 1995, με μία διακοπή δύο χρόνων, εργάζεται  αποσπασμένη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως υπεύθυνη για τις πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης. Είναι συνεργάτρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού από της ιδρύσεώς του. Το 1991 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα της ευθυμογραφήματα στην εφημερίδα «Θεσσαλία» και διηγήματά της στο περιοδικό «Έλευσις». Συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Θεσσαλία» (1995), και τα περιοδικά «Ιωλκός», «Έλευσις», «Προμυριώτικα νέα», όπου έκανε παρουσιάσεις βιβλίων για παιδιά και αρθρογραφούσε. Άρθρα της επίσης έχουν δημοσιευτεί στις Διαδρομές και στο Σύγχρονο Νηπιαγωγείο. Επίσης, έχει εισηγηθεί διάφορα παιδαγωγικά θέματα σε ημερίδες και ανάλογες εκδηλώσεις. Έχοντας ως σκοπό τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά επισκέπτεται σχολεία. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.


ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη:
  1. «Στην αγκαλιά της κρατούσε φεγγάρια», μυθιστόρημα για ενήλικες, 2000 
  2. «Ψυχοκινητικές δραστηριότητες για νήπια και προνήπια», (εγχειρίδιο για νηπιαγωγούς), Αθήνα 1998
  3. «Η Γλώσσα στην Προσχολική Εκπαίδευση», Καστανιώτης, Αθήνα 2002 (επιμ. Καθ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλος –συνεργασία με επιστημονική ομάδα)
  4. «Τα παραμύθια του Γελαστού», 2000
  5. «Παραμύθι με ωραίο τέλος», 1998 
  6. «Οι χίλιες εκατό σφραγίδες», 2003
  7. «Η φωτεινή σφαίρα», 2003
  8. «Ερώτων τραύλισμα», 2005
  9. «Ο αόρατος πύργος», (υπό έκδοση)

Από το Εργαστήριο  Λόγου και Πολιτισμού, Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:
   10.   «Ποιήματα για παιδιά» (συνεργασία με Ειρήνη Χιωτάκη), Βόλος 1998

Από τις εκδόσεις Καστούμη:
  1. «Ακονίζω το μυαλό μου», Αθήνα 1993
  2. «Μαθαίνω για…α) το μέλι β) το κρασί», Αθήνα 1993
  3. «Πιμ, το σκουληκάκι που ήθελε να τα μαθαίνει όλα», Αθήνα 1995
  4. «Το μεγάλο ταξίδι του ήλιου», Αθήνα 1995
  5. «Η Λουλουδοκυβέρνηση», Αθήνα 1995 (Προτάθηκε για το Ευρωπαϊκό βραβείο «Pier  Paolo Vergerio 1998».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου