Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ο ΦΑΡΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

 "Ο φάρος" ήταν το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε αυτές τις ημέρες μια και αποτελεί δραστηριότητα του σχεδίου δράσης της παιδικής ΗELMEPA. Aφού μάθαμε τι είναι και σε τι χρησιμεύουν οι φάροι, είδαμε φωτογραφίες  και κατασκευάσαμε το δικό μας φάρο που αναβόσβηνε μάλιστα χάρη στο φακό που είχε μέσα η κατασκευή. Βρήκαμε ένα σκοτεινό μέρος στο σχολείο μας (κάτω από το γραφείο) και γίναμε οι φαροφύλακες που τον αναβοσβήνουν για να ειδοποιήσουν τα καράβια για βράχια. Στη συνέχεια στήσαμε ένα σκηνικό με θάλασσα, με τα καράβια που είχαμε φτιάξει, το φάρο στην κορυφή από τους βράχους και τα κοχύλια και τα σφουγγάρια από γύρω του και συνεχίσαμε την δραματοποίηση.
Οι φάροι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία που φανερώνουν τη σύνδεση της Ελλάδας με τη ναυτιλία και είναι σημείο αναφοράς για τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν τη σημαντική θέση που έχει η χώρα μας στη παγκόσμια ναυτική ιστορία. Στη Ελλάδα μας υπάρχουν 120 παραδοσιακοί πέτρινοι φάροι και φανοί ( φάροι μικρότερης έντασης και εμβέλειας). Γνωστός στην περιοχή μας χτιστός φάρος είναι ο φάρος του Τρικερίου στην είσοδο στον Παγασητικό κόλπο.
Ο φάρος στο Τρίκερι που κατασκευάστηκε το 1854 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 9 μέτρα. Το 2001 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
.
 Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή εξακολουθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ασφάλεια της ναυσιπλοίας, και για κάθε ναυτικό ο "φάρος" είναι σύμβολο ελπίδας, αισιοδοξίας και ασφάλειας της ρότας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου