Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ-ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ



 Με αφορμή την αφήγηση του τσιμπήματος από δηλητηριώδη ψάρι (δράκαινα) από τον μπαμπά ψαρά Σταμούλη Οικονόμου, σκεφτήκαμε να αναρτήσουμε τις ενέργειες που κάνουμε σαν πρώτες βοήθειες από τσιμπήματα εντόμων, φιδιών και δηλητηριώδη θαλάσσιων οργανισμών όπως μας τα δίδαξαν στα μαθήματα του Ερυθρού Σταυρού. Η Άνοιξη καταφθάνει και ακολουθεί και το καλοκαιράκι και απρόοπτα τσιμπήματα είναι πολύ συχνά σε παιδιά και μεγάλους ιδίως στην εξοχή και στη θάλασσα. Διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση γιατί κανείς δεν είναι προφυλαγμένος από αυτά και οι σωστοί χειρισμοί μπορούν να διευκολύνουν μια άσχημη και τραυματική ιδίως για τα παιδιά εμπειρία.
Τσίμπημα από μέδουσες (τσούχτρες)
Έχει αποτέλεσμα έναν καυστικό πόνο που προκαλείται από τις τοξίνες των πλοκαμιών της μέδουσας και κνησμό.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Ξεπλύνετε την περιοχή με ξύδι, αδρανοποιεί τις τοξίνες. Απομακρύνετε τα πλοκάμια από το δέρμα είτε με μια πετσέτα, είτε με την άμμο προσέχοντας να μην έρθουν σε επαφή με το δικός σας δέρμα και ξεπλύνετε με άφθονο θαλασσινό νερό. Μην τρίβετε την περιοχή. Βάλτε πάγο και επαλείψτε με αντιϊσταμινική (ή κορτιζονούχα ) αλοιφή. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα συμβουλευτείτε γιατρό.
Τσίμπημα από δηλητηριώδη ψάρια
 Δηλητηριώδη ψάρια στις ελληνικές θάλασσες είναι ο σκορπιός, η δράκαινα και το σελάχι. Τα συμπτώματα από τσίμπημα είναι ο έντονος πόνος που κρατά πολλές ώρες και το οίδημα.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Βυθίστε την περιοχή του τραύματος σε αρκετά ζεστό νερό (όσο μπορεί να ανεχτεί το θύμα) για 30΄. Αντικαθιστάτε το νερό που κρυώνει με νέο προσέχοντας να μην κάψετε το άτομο. Το δηλητήριο - τοξίνη είναι θερμοευαίσθητο με αποτέλεσμα να απενεργοποιείται σε πολύ ζεστό νερό. Επαλείψτε με αντιϊσταμινική ή κορτιζονούχο αλοιφή. Μεταφέρετε στο νοσοκομείο, αν χρειάζεται.
Τσίμπημα από μέλισσα-σφήκα
Τα τσιμπήματα από μέλισσες και από σφήκες είναι κάτι συνηθισμένο και δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία. Ωστόσο αν το άτομο είναι αλλεργικό, ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αιτία έντονης αλλεργικής αντίδρασης.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Αφαιρέστε το κεντρί κάνοντας οριζόντιες κινήσεις στο σημείο με ένα επίπεδο αντικείμενο (πχ. κέρμα, τηλεκάρτα). Τοποθετείστε ψυχρά επιθέματα (πχ. πάγο τυλιγμένο σε ύφασμα) και στη συνέχεια κάντε επάλειψη με αντιϊσταμινική αλοιφή. Σε περίπτωση εκτεταμένης αλλεργικής αντίδρασης, φροντίστε για την γρήγορη μεταφορά στο νοσοκομείο.
Τσίμπημα από σκορπιό
Το τσίμπημα είναι πολύ επώδυνο γιατί το δηλητήριο του προσβάλλει τις απολήξεις των νεύρων. Ο πόνος διαρκεί 24ώρες και δημιουργείται τοπικό οίδημα.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Πλύντε και καθαρίστε το τραύμα. Τοποθετείστε ψυχρό επίθεμα (π.χ. πάγο τυλιγμένο με πανί) πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για 10΄. Κάντε επάλειψη με αντιϊσταμινική αλοιφή. Μεταφέρετε στο νοσοκομείο, αν ο πόνος είναι έντονος ή εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας.
Σε περιοχές που ενδημούν οι σκορπιοί, ένας πρακτικός τρόπος προφύλαξης είναι να απλώσετε μια βρεγμένη λινάτσα τη νύχτα, οπότε μαζεύονται από κάτω και το πρωί μπορείτε να τα εξοντώσετε.
Τσίμπημα από φίδι
Στην Ελλάδα τα μόνα δηλητητριώδη φίδια που συναντάμε είναι τα διάφορα είδη οχιάς. Αυτά αναγνωρίζονται από τα σχιστά μάτια, το τριγωνικό κεφάλι, τη χαρακτηριστική ζιγκ ζαγκ γραμμή στη ράχη και το αποτύπωμα του δαγκώματος (2 τρύπες). Εαν δεν υπάρχει το συγκεκριμμένο αποτύπωμα με τις δύο οπές, σημαίνει ότι το φίδι δεν άφησε δηλητήριο. Το δηλητήριο έχει δράση νευροτοξική, κυτταροτοξική και προκαλεί διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος. Όμως ακόμα και τα πιο επικίνδυνα φίδια προκαλούν το θάνατο σε ποσοστό 50 %.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Καθησυχάστε το άτομο. Μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες. Διατηρήστε το ξαπλωμένο και ακίνητο, έχοντας το τραυματισμένο μέλος χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς. Φροντίστε για τη γρήγορη μεταφορά στο Νοσοκομείο. Προετοιμαστείτε να δώσετε περιγραφή του φιδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΜΗ χαράζετε το σημείο του δαγκώματος. ΜΗ δένετε σφιχτά. ΜΗ ρουφάτε το δηλητήριο. ΜΗ δίνετε οινοπνευματώδη ποτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου