Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

 Εγκαινιάζουμε σήμερα μια νέα στήλη αναρτήσεων, συνταγές τοπικής κουζίνας που θα μας προμηθεύουν οι Προμυριώτισσες που φημίζονται για τη νόστιμη Πηλιορείτικη μαγειρική τους. Το φαγητό, ο τρόπος μαγειρέματός του, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτισμικών συνηθειών κάθε τόπου και αν θέλει κανείς να γνωρίσει καλύτερα ένα μέρος είναι απαραίτητο να μάθει και τις σπεσιαλιτέ του.
 Ξεκινάμε σήμερα με 2 συνταγές πρωτότυπες που μας έφερε με μεγάλη προθυμία η μαμά Ελένη Κιαλέ,  συνταγές κυνηγιού στις οποίες έχει μεγάλη εμπειρία. Σας τις παραθέτουμε:
              ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
"Γαλάτες, έχετε φάει αγριογούρουνο από την Ελένη; Ε, δεν ξέρετε τίποτε τότε!"
Υλικά (για 6 άτομα)
2-3 κιλά αγριογούρουνο
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
1 κούπα του τσαγιού μουστάρδα

Εκτέλεση
Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το αγριογούρουνο σε νερό να πλυθεί καλά. Το βάζουμε να στραγγίξει , αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με την μουστάρδα όλο το κρέας. Το τοποθετούμε στην λαδόκολλα και φτιάχνουμε σαν ένα πουγκί. Ψήνουμε για 3 1/2 ώρες στους 180ο βαθμούς.


"Φάσες κοκκινιστές"

Υλικά (για 6 άτομα)
2 φάσες (μεγάλα πουλιά κυνηγιού)
2 μεγάλα κρεμμύδια
10 κρεμμυδάκια μικρά
2 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
1 κρασοπότηρο μαύρο κρασί
 2 μεγάλες πατάτες

 Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα μικρά κρεμμυδάκια και ρίχνουμε λίγη ζάχαρη για να καραμελώσουν. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, τα βγάζουμε για να τα ρίξουμε προς το τέλος. Έχουμε κόψει τις φάσες από νωρίτερα και τις τσιγαρίζουμε με το σκόρδο και τα μεγάλα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα). Σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας πελτέ και το δαφνόφυλλο. Βράζουμε για 45΄λεπτά στη χύτρα. Στο τέλος ρίχνουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου