Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

 Το περγαμόντο, όπως μας είπε η μαμά Λίτσα Μπλιάγκου στην οποία ανήκει η συνταγή, είναι ένα ωραίο γλυκό κουταλιού που ξεχωρίζει από τα άλλα γλυκά από το άρωμά του και τη γεύση του. Δέντρα περγαμόντα υπάρχουν στην κοντινή περιοχή της Λύρης, αλλά η συγκεκριμμένη συνταγή μπορεί να γίνει και με άλλα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλι, νεράντζι και λεμόνι. Να συμπληρώσουμε κι εμείς μια πρόταση που μάθαμε από την εκπομπή του Σκαλμούτσου και αφορά όλα τα γλυκά του κουταλιού, πως το γλυκό αρωματίζεται πολύ ωραία εαν προσθέσουμε ένα δύο φύλλα αρμπαρόριζας στο τέλος. Η φωτογραφία αυτή τη φορά είναι δικιά μας με γλυκό περγαμόντο που μας έστειλε η Λίτσα να δοκιμάσουμε!


Υλικά: 
2 κιλά ζάχαρη
2 κιλά περγαμόντο
5 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι
προαιρετικά λίγη γλυκόζη

Εκτέλεση:
 Ξύστε ελαφρά τα περγαμόντα γύρω-γύρω με τον τρίφτη. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη φλούδα σε φέτες, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε και τις αφαιρούμε με προσοχή. Τις τυλίγουμε σε ρολά και τις περνάμε με μια βελόνα σε βαμβακερή κλωστή. Ξεπικρίζουμε τις φλούδες βράζοντάς τες 3 φορές επί 10' λ. σε καινούργιο νερό κάθε φορά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη ώσπου να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 10', ρίχνουμε κατόπιν μέσα τα ρολά αφαιρώντας την κλωστή και βράζουμε για 15' ακόμη. Τα αφήνουμε να σταθούν μέσα στο σιρόπι ως την επόμενη ημέρα και τα ξαναβράζουμε πάλι ώσπου να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την γλυκόζη προαιρετικά. Στο τέλος μπορούμε να ρίξουμε και λίγη βανίλια για άρωμα. Σε όλη την διαδικασία αυτή δεν σκεπάζουμε το γλυκό. Όταν είναι έτοιμο και έχει κρυώσει, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και για να το διατηρήσουμε για περισσότερο χρόνο το φυλάσσουμε στο ψυγείο. 
Καλή επιτυχία!
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου